NASA İki Hafta Boyunca Haber Alamadığı Voyager 2 ile Temasa Geçti

NASA İki Hafta Boyunca Haber Alamadığı Voyager 2 ile Temasa Geçti
NASA, sondadan haber alamadığı iki haftalık gergin bir sürecin ardından Voyager 2 ile yeniden bağlantı kurdu. Ajans’ın 21 Temmuz tarihinde Voyager 2’yi yanlışlıkla gezegenimizden iki derece uzağa yönlendiren bir dizi planlı komutun ardından onunla ...

NASA, sondadan haber alamadığı iki haftalık gergin bir sürecin ardından Voyager 2 ile yeniden bağlantı kurdu. Ajans’ın 21 Temmuz tarihinde Voyager 2’yi yanlışlıkla gezegenimizden iki derece uzağa yönlendiren bir dizi planlı komutun ardından onunla teması kaybetti.

15 Ekim’de yönünü otomatik olarak sıfırlayacağı bilinse de NASA bilim insanlarının Voyager 2’nin hâlâ çalışıp çalışmadığını merak etmesi sebebiyle temas kurmaya çalışıldı. Voyager 2 1977 yılında fırlatılan ve bizlere yıldızlararası uzay hakkında değerli veriler gönderen iki sondadan bir tanesi.

Uzay ajansı 21 Temmuz’daki hatasının ardından birkaç gün kadar uzay aracının durumunun ne olduğunu öğrenemiyordu. Ancak 1 Ağustos’ta Derin Uzay Ağı’nın (DSN) yer antenleri sondadan gelen bir taşıyıcı sinyal tespit etti. Bir uzay aracının yeryüzüne veri göndermek için kullandığı sinyale taşıyıcı sinyal denir. NASA, DSN’nin tespit ettiği sinyalin herhangi bir bilgi iletemeyecek kadar zayıf olduğunu söyledi. Yine de Voyager 2’nin hâlâ çalıştığını ve yörüngesinden sapmadığını doğrulamak için yeterliydi.

Voyager 2 ekibi Ekim ayını beklemek yerine harekete geçmeye karar verdi. DSN’i kullanarak uzay aracına 12,3 milyar mil uzaklıktan bir sinyal yollayarak antenini Dünya’ya çevirmesini emretti. Tabii bu süreç uzayın gerçekte ne kadar geniş olduğunu gösterdi. Söz konusu sinyalin sondaya ulaşması 18,5 saat sürdü ve NASA’nın Voyager 2’nin komutu aldığını gösteren bilim ve telemetri verilerini tekrar almayı başlaması da 18,5 saat sürdü.

Unutmadan bu NASA’nın Voyager 2 ile yaşadığı ilk sorun değil. 2020 yılında elektrik tasarrufu yapmak için bilimsel donanımını kapatan bir sistemi tetiklemişlerdi. NASA’ya göre Voyager 1 ve Voyager 2 2036 yılına kadar DSN ile temas halinde kalabilse de bilim insanlarına göre 2025’ten sonra veri toplanamayacak. Haliyle bilim insanları da kalan 2 yılın bir saniyesini bile boşa harcamamak için çabalıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT