18 yaş altı BES’e büyük ilgi

18 yaş altı BES’e büyük ilgi
18 yaş altı gençlerin Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) katılmasına imkân tanıyan düzenlemelerle birlikte, sektörde dikkat çekici bir hareketlilik yaşanmaya başlandı.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, “Üç ay gibi kısa bir sürede 50 bine yakın 18 yaş altına yönelik BES sözleşmesi düzenlendi. BES ve otomatik katılımdaki katılımcı sayımız 13 milyona, toplam fon büyüklüğü de 190 milyar TL’ye ulaştı” dedi.
Başkan Benli, Emeklilik Gözetim Merkezi’nin 10.09.2021 tarihli verilerine göre Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve otomatik katılımdaki toplam katılımcı sayısının 13 milyona ulaştığını, yaklaşık 24 milyar TL’lik devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğünün ise yaklaşık 190 milyar TL olduğunu açıkladı.
atilla_benli.jpgSektördeki başarı grafiğinin her geçen gün daha yukarı taşındığına dikkat çeken Benli, “Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) vatandaşlarımızın teveccüh her geçen gün katlanarak artıyor. Heyecanımız büyük.  18 yaş altı çocuklarımız ve Otomatik Katılımdan gelen destekle yılın sonunda sistemin toplam fon büyüklüğünün 200 milyar TL’ye ulaşabileceğini öngörüyoruz” dedi.
Mayıs sonunda yapılan değişikliklerle 18 yaş altı katılımcılara BES sözleşmesi düzenlenmeye başlandığını hatırlatan Benli, bu alanda 10 Eylül 2021 tarihine kadar 11 emeklilik şirketi tarafından 50 bine yakın sözleşme düzenlendiğini ve bu sözleşmelerin fon büyüklüğünün 44 milyon TL’yi, Temmuz 2021 itibarıyla katılımcı hesaplarına yatırılmaya başlanan devlet katkısının ise 3 milyon TL’yi aştığının altını çizdi.
Katılımcıların yüzde 70’i 10 yaşın altında
10 Eylül 2021 itibarıyla açıklanan 18 yaş altına ilişkin EGM verilerine göre; 1 yaşın altına yönelik düzenlenen sözleşmelerin oranı %7 civarında gerçekleşirken, 10 yaşın altındaki çocuklar için düzenlenen sözleşme adetleri toplamının %70’ini oluşturmaktadır. Fon büyüklüğü açısından bakıldığında ise 1 yaş altı çocukların fon büyüklüğü bu alandaki toplam tutarın yüzde 4’üne denk gelirken, 10 yaş altındaki çocukların fon büyüklüğü toplam fon büyüklüğün yüzde 54’ünü oluşturuyor. Bu bilgiler ışığında ebeveynlerin çocukları için yatırım yapma konusunda bilinçli ve istekli olduğuna dikkat çeken Atilla Benli, “Vatandaşlarımızdan 18 yaş altına BES konusunda büyük teveccüh görüyoruz. İlerleyen dönemde sistemde emeklilik yaşının öne çekilmesi veya devlet katkısının erken hak edilişi gibi teşvikler söz konusu olursa, bu alana olan ilgide daha da ciddi artışlar görebiliriz” diye konuştu.
11 emeklilik şirketi 18 yaş altına BES’i portföyüne aldı
Benli, BES ve otomatik katılımda son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirirken, sektörün çatı kurumu olarak Türkiye ekonomisine katma değer sağlamak, sigorta sektörünü büyütmek, ürün kullanımını yaygınlaştırmak, ürünleri sigortalılar lehine geliştirmek ve sektöre bu alanlarda rehberlik etmek amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi. 18 yaş altı gençlerin BES’e katılmasının yolunun açılmasının da bu çalışmaların bir sonucu olduğunu söyleyen Benli, “18 yaş altı BES, küçük yaşlarda tasarruf alışkanlığının kazandırılarak emeklilikte refah kaybının önlenebilmesi, ulusal tasarrufların artması ve beraberinde sektörün de büyümesi anlamında son derece önem verdiğimiz bir çalışma. İlk üç ayda gördüğümüz ilgiden memnunuz, şu anda 11 emeklilik şirketimiz ürünü portföyüne aldı. Tüm emeklilik şirketlerinin sürece katılmasıyla birlikte buradaki büyük potansiyelin daha net ortaya çıkacağını düşünüyoruz” dedi.
OKS’ye 300 bine yakın giriş oldu
BES’te katılımcı sayısının 7 milyona yaklaştığını açıklayan Benli, fon büyüklüğünün ise yaklaşık 23 milyar TL devlet katkısı ile birlikte yaklaşık 176 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı. 2017’de başlayan otomatik katılım uygulamasında ise fon büyüklüğünün 620 milyon TL’yi aşan devlet katkısı ile birlikte 14,5 milyar TL’ye ulaştığı bilgisini paylaştı. Güncel olarak sistemde tasarruf yapmaya devam eden 6 milyon aşkın çalışan olduğuna dikkat çeken Benli, “Özellikle yaz aylarında sistemdeki çalışan sayısında 300 bine yakın bir artış gözlemledik. Salgın tedbirlerinin esnetilmesi ile birlikte istihdam edilen çalışan sayısındaki artışın olumlu etkilerini gördüğümüzü düşünüyoruz” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.