Eyvah! Çocuğum Ders Çalışmıyor

-Ders çalıştın mı?
-Ödevlerini tamamladın mı?
-Neden derslerine çalışmadın?
-Derslerine ne zaman çalışacaksın?

Bu soruları gün içerisinde kaç kez kullandığınızı hiç saydınız mı? Çocuklarımızın ders çalışma alışkanlıklarının düzenli olmadığı durumlarda aile içerisinde huzursuzluklar ve gergin ortamlar oluşabilmektedir maalesef. Çocukların durumunu incelemeden önce anne babaları bir sınava tabi tutsak ve şu soruları sorsam.

-Çocuğunuz hangi derslere çalışmaktan keyif alıyor?
-Keyif aldığını düşündüğünüz dersten aldığın notları biliyor musunuz?
-Çalışmaktan mutlu olduğu derslerde daha başarılı olması için neler yapıyorsunuz? Zayıf olduğu derslerde başarılı olması için ne tür çalışmalar yaptınız?
-Zayıf olduğu derslerin öğretmeniyle hiç görüştünüz mü?
-Hangi dersten kaç yazılı olunduğunu biliyor musunuz?
-Bir öğrencinin bir dönem notunun hesaplanabilmesi için en az kaç not alması gerektiği hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz?

Off ne çok soru sordum ya ben bile sıkıldım sormaktan. Şimdi sevgili anne babalar, çocuklarımız hepimizin gözünün nuru bunun farkındayım. Bu nurun ortaya çıkartacağı ışığın rengini, duruşunu, açısını çok iyi bilmemiz gerekir. Yani önce çocuklarımızı çok iyi tanımalıyız. Bazı çocuklar içten motorludur, kendi kendini motive eder yürür gider. Bazıları ise dıştan motorludur, siz gaz verirsiniz, itelersiniz bazen de elinden tutup çekersiniz. Anne baba olarak çocuklarınızı en iyi siz tanırsınız ilgi alanlarını, verimli çalıştıkları saati ve en önemlisi de öğrenme yöntemlerini.
Her çocuğun farklı bir öğrenme sitili vardır. Okuyarak, dokunarak, gözlemleyerek, söyleyerek… Veliler çocukların odasına geçip kendi kendine ders çalışmasını ister ama dedim ya bu her çocuk için mümkün olmayabilir.
Eğer dinleyerek öğreniyorsa ona uygun ders anlatım videoları alabilirsiniz, internetten uygun ders notlarını ayarlayabilirsiniz veya özel dersle de bu sorunu çözebilirsiniz.
Benim oğlum bazı dersleri anlatarak öğrenmeyi tercih eder. Odasına küçük bir yazı tahtası aldık. Önce gider tahtaya kendi notlarını yazar ve işi bitince beni çağır, karşısına geçip bir sandalyeye oturum, o öğretmen olur ben de bir öğrenci olurum. Bak şimdi Emelciğim, Firigler şimdiki Sakarya ırmağa çevresinde kurulmuş. En meşhur kralları Midas bu Midas Rbx oyunundaki kral gibi çok güçlü şöyleydi böyleydi derken konuyu bana anlatır. Bu onun için büyük bir keyif kaynağı benim için de onun ders çalıştığını görmüş olmak harika bir duygu.
Anne babalar çocuklarına olumlu model olmalı. Sizin öğrenmeye karşı olan merakınız onun da öğrenmeye karşı olan merakını etkiler. Kendimizi bir gözden geçirelim hadi. ‘’En son neyi merak edip araştırıp, öğrendiniz? Evde yaptığınız işler onun ders çalışma isteğini etkileyecektir.

Çocuklar dikkatini çeken işleri yapmayı daha çok sever. Sizce ders çalışacağı yer buna yeterince uygun mu? Eğer cevabınızdan emin değilseniz öncelikle ders çalışacağı ortamı düzenleyin. TV karşısında veya tv’nin sesini duyarak ders çalışılamayacağını hepimiz kabul ederiz, kabul ettiğimiz bu noktaya dikkat de etmemiz gerekir.

Mümkün olduğunca aynı odada ve ayni masada ders çalışmasını sağlayın. Beyin bir süre sonra kullanılan masanın ders çalışma masası olduğunu algılayıp buna göre tepkiler verecektir. Mutfak masasının aklımıza yemek yeme fikrini getirmesi gibi.
Motivasyonun önemine inanın. Çocukların olumsuz davranışlarına değil olumlu davranışlarına odaklanın. ‘’Sen hep böylesin yapamazsın’’ yerine ‘’sen bunu harika yaparsın’’ cümlesi daha etkilidir.
Ders çalışırken yaptığı olumlu davranışlara kıymet verin ve mutlaka takdir edin. Çalışmayı eğlenceli hale getirin. Ders çalışırken masasını bir fincan ılık süt bırakın bu onunla ilgilendiğiniz ve yaptığı işe değer verdiğiniz anlamına gelecektir.

 Küçük ödüller verin fakat burada çok dikkatli olmanız gerekir. Olay al gülüm ver gülüm meselesine dönüşmesin.
Başarı hazzını yaşaması için ortamlar oluşturun. Yüksek not aldığı bir ders için beğeninizi ve mutluluğunuzu dile getirin.
Ders çalışma programı hazırlayın. Bu planı hazırlamak uygulamak ve alışkanlık haline getirmek çok yorucu olabilir ama bunu başardığımız takdirde artık her şey daha kolay olacaktır.

Plan hazırlarken;
Çocuğunuzun ilgilerini ve yeteneklerini göz önünde bulundurun.
Ders çalışma saatini onun istediği şekilde oluşturmaya çalışın.
Ders ve sosyal etkinlik ayarlamasında söz sahibi olmasına izin verin.
Kararlı ve tutarlı olun.
İhtiyaç halinde güncellemeler yapın.
Planınızı görünür bir yere asın.
Aldığınız kararlar ve yaptığınız planlardaki ufak sapmaları çok büyütmeyin ders çalışma alışkanlığı kazandırma döneminde olumlu dönütlerde bulunup olumsuz cümlelerden de uzak durmaya çalışın.
Şimdiden kolay gelsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Emel GÜL Arşivi