Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla)

Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi demirhindi şerbeti

Önümüz yaz ve sıcak yaz aylarında sağlıklı ve serin içecekler arayışına gireriz.

Bana göre bunlardan en güzeli ve doğalı da demirhindi şerbeti.

Osmanlı padişahlarının tercihi olan ve her türlü derde deva olarak bilinen güzel ve tamamen doğal bir içecek. Yaklaşık 40 çeşit baharattan yapılan demirhindi şerbeti damaklarda tarifsiz lezzetler bırakan köklü tarihimizden gelen mucizevî bir gıda. Demirhindi şerbetinin gündelik hayatta da sağlığımız açısından tüketmemiz gereken alternatif bir içecek haline geldiği söylenebilir. Demirhindi şerbeti içeriğindeki zenginliği ile dikkat çeken ve sağlığımız içinde büyük bir zenginlik olarak adlandırılan bir içecek. Çoğunlukla kırk kadar bitki ve baharat kullanılarak yapılan şerbet, içeriğindeki çeşitli vitaminlerle tüketilmesi açısından önem taşımaktadır.

demirhindi.jpg

Demirhindi şerbeti büyük oranda boğaz ağrıları ve üst solunum yolu açısından önemli olduğu kadar, içerisinde bulunan zencefil ve zerdeçalın ağız yaraları açısından yararlı olacağı bilinmektedir. İftarlarında vazgeçilmezi olarak bilinen demir hindi şerbeti doğal sağlıklı şeker içeriyor olması ile de sofralarımızda bolca tüketilmesi gerekliliğini doğurmaktadır. Demirhindi şerbeti içeriğindeki baharatlar keçiboynuzu, demir hindi meyvesi ile enerji verici ve mide sağlığını koruyucu olduğu bilinmektedir. Demirhindi şerbeti ayrıca içerisindeki kakule, zencefil gibi çok çeşitli baharatları ile bağışıklık güçlendirici, mide sağlığını koruyucu yönleriyle de oldukça sağlıklı bir içecektir. Mide asidini, kan şekerini, kolesterolü düzenlediği yününde de araştırmalar yapılmaktadır. Demirhindi şerbetinin kabızlıkta ve çeşitli bağırsak sorunlarında da kullanıldığı bilinmektedir.

demirhindi-serbeti.jpeg

Demirhindi şerbeti baharatlı tadı ve içinde kullanılan baharatları ile de dikkat çeken bir içecektir. Geçmişten bu yana hem şifası için hem de tadı için tüketilen içeceğin iftarlarda veya sıcak yaz günlerinde sağlıklı bir içecek olarak tüketilmesi de önemlidir. Demirhindi şerbetinin ayrıca mevsimsel geçişlerde, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda da tüketildiği bilinmektedir.

İçerisindeki önemli bitki ve baharatıyla sağlığımıza kırktan fazla yararı bulunduğu söylenen demirhindi şerbetinin sofralarımızda bolca tüketilmesi gerektiğinin altını önemle çiziyor ve tüm okurlarıma sağlıklı günler diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Ahmet EFENDİ (Sağlıcakla) Arşivi